Nieuws
In de tuin – Het leven wint! (Karinka)
Woensdag 5 maart is het Aswoensdag en begint de 40-dagentijd.
In Rotterdam is, net als vorig jaar, het Rotterdams 40-dagenboekje gemaakt. In de dienst van 2 maart krijgt iedereen hiervan een exemplaar. In het mooi vormgegeven boekje staat er voor elke dag in deze tijd een bijbeluitleg, verhaal, gedicht, illustratie, geschreven of verzameld door Rotterdamse voorgangers.
Ben je er niet op 2 maart en wil je toch een boekje hebben, laat het dan even weten, dan bewaren we er een voor je.
In de diensten in de Buurtkerk gaan we op weg naar Pasen met verhalen waarin een tuin een belangrijke plek of een veelzeggend beeld is.
Van de prachtige tuin van Eden, die God voor de eerste mensen maakt, maar waar het misgaat tussen God en de mens; de woestijn die gaat bloeien, de graankorrel in de aarde. Tot aan de nieuwe wereld, die in het boek Openbaring wordt beschreven als een schitterende plek waar het goed zal zijn tussen God en de mens en waar leven zal zijn in overvloed, zoals in de tuin van Eden.
Een tijd van bezinning, maar hopelijk ook vaan zaad dat gaat ontkiemen, van groei en bloei.
Beste Buurtkerk vrienden,
Als jullie dit Buurtkerkbulletin krijgen, hopen we dat de ergste kou ook voorbij is. Want we zijn het niet zo gewend, al die nattigheid en brrr. koud dat het was. Ben je op zondag een beetje vroeg in de Buurtkerk, dan is het ook nog niet zo warm.. Maar zo aan het eind van de ochtend en de viering, zijn we allemaal opgewarmd aan de mooie woorden, het zingen, de koffie en de gezelligheid van elkaar !
Het is heel fijn dat er zo goed gebruik wordt gemaakt van de Union door verschillende groepen. Soms moeten we ook even wennen, dan staan er zakken en dozen overal.. Binnenkort maar weer eens opruimen en goed schoonmaken met elkaar (ook Lies haar column gaat over ordenen en opruimen !) Het betekent ook dat we bestaan en met elkaar een ruimte delen die we nodig hebben om te leven, te vieren, samen te komen, te eten..
Marieke (zie interview verderop) vroeg naar onze geschiedenis, hoe is de Buurtkerk ontstaan? Ooit heb ik samen met Bob ter Haar terug gekeken en is er een stuk ontstaan over de geschiedenis, hoe het zo gekomen is en wat de eerste successen en problemen waren. Het staat op de site van de Stichting Wijkpastoraat Rotterdam West. Lees dat maar eens.. een roerig ontstaan in 1944 en de oprichting van de Stichting in 2014, want we vonden dat het werk moest blijven bestaan. We hebben dus een groot feest gemist ! 80 jaar geleden begonnen en een 10 jaar bestaan van de Stichting !! Een groot feest stond dus niet op het programma, maar misschien wel elke week het feest van “we zijn er nog, we hebben elkaar en we steunen elkaar en daar genieten we ook van..”
Wel wordt binnenkort 30 jaar Vrouwenhuis Rosa gevierd, een geweldig fijn gebeuren waarbij vrouwen dankbaar zijn dat Rosa voor veel vrouwen aanvoelt als een 2e thuis. Op een andere manier zal aan dit feest aandacht worden gegeven en daar horen jullie vast nog over.
Het wordt Pasen ! Vier het leven.. pluk de dag, geniet van elkaar!
Marieke is bij de Union terecht gekomen omdat ze stage liep bij Katinka. Zij volgt een opleiding HBO Theologie en als ze klaar is, is ze Geestelijk verzorger of begeleider. Bij deze studie is het belangrijk om na te denken over hoe we in deze maatschappij omgaan met levensvragen. Zoals : waarom overkomt mij dit.. dan is het mooi om samen met iemand de tijd te nemen en na te denken, wat doet dit met mij en hoe ga ik ermee om. Het is een hele brede opleiding niet gebaseerd op één godsdienst of geloof. Het gaat vooral over mensen en dat vindt ze het allerleukst. Natuurlijk moet ze ook studeren over de Bijbel, geschiedenis. Maar de praktijk opdrachten zijn het leukst. Iets waar je ook wat aan hebt.
Omdat ze toevallig ook in de buurt is komen wonen, is het ook heerlijk om na een dag werken op woensdag mee te eten in de Union, bij de Eetclub. Ze kent natuurlijk iedereen al en het is veel leuker en gezelliger om samen te eten dan alleen in huis zitten. Want naast haar studie heeft ze ook een baan, ze werkt in het ziekenhuis op een afdeling waar ze speciale infusen maken, voor een chemokuur of voor speciale voeding voor baby’s.
Haar stage was vooral gericht op de Eetclub, maar nu moet ze voor haar opleiding ook leren om voor te gaan. De Buurtkerk is net een beetje anders dan een gewone kerk, maar dat past wel bij haar, zegt ze. Iedereen is welkom, het is laagdrempelig, mensen kijken naar elkaar om. Dat vindt ze belangrijk.
Voorlopig mogen we zeker op Marieke rekenen. Ze noemt de Buurtkerk nu haar vaste plek. In de toekomst zal ze zeker vanwege haar opleiding andere kerken gaan bezoeken, om een kerkdienst te doen. Ook in de Buurtkerk gaat ze 23 maart een viering doen. Dan krijgt ze feedback van Katinka en iedereen mag dan natuurlijk zeggen wat ze ervan vonden, als het maar niet te streng is….
In de Eetclub zien we Marieke graag als een vaste gast en is ze met haar spontaniteit altijd welkom.
Wat maken jullie ons als Raja toch elke keer weer blij met jullie trouwe en gulle donaties.
We houden jullie dan ook graag op de hoogte van de projecten die we steunen en aangereikt krijgen door ons partnerorganisaties in Bangalore en Calcutta. Al jaren zetten zij zich in voor de straatkinderen in hun stad. Veel kinderen en jongeren hebben al profijt gehad van hun aanbod.
In Bangalore steunen we een project waarbij door middel van een scala aan activiteiten in 20 geselecteerde sloppenwijken BOSCO werkt aan het voorkómen van schooluitval en terugkeer naar onderwijs voor degenen die niet meer naar school gaan. Hierdoor wordt ook voorkomen dat kinderen op straat, in tehuizen en in uitbuitingssituaties terecht komen of slachtoffer worden van kinderhandel. Het werkt dus heel preventief. Je moet dan denken de volgende activiteiten:
- Twee huiswerkcentra die overdag als voorschool gebruikt worden.
- Huiswerkbegeleiding en bijlessen, vijf dagen per week
- Sport, spel, creatieve activiteiten in weekenden en vakanties
- Een speciaal sport- en persoonlijke ontwikkelingsprogramma voor 150 meisjes
- Excursies en zomerkampen voor de kinderen van alle huiswerkklassen
- Frequente check van de gezondheid van de kinderen, plus programma tegen ondervoeding
Verder steunen we in Bangalore het pleegzorgprogramma waardoor kinderen kunnen opgroeien in een pleeggezin in plaats van in een van de opvangcentra van Bosco Bangore
In Bangalore loopt ook een mooi project voor jongens die inmiddels op zichzelf wonen:
Jongeren tussen de 18-25 jaar, die bij Bosco Bangalore zijn opgevangen en een opleiding hebben afgerond kunnen in principe economisch onafhankelijk verder in het leven. Bosco begeleidt ze echter nog naar een kamer, vaak met andere jongens samen. Zo ontstaat er een geleidelijke overgang van de beschermde leefomgeving in de opvang naar een
zelfstandig leven. Bosco helpt hen met het vinden van woonruimte en werk en biedt nog begeleiding bij de uitdagingen waar ze voor komen te staan.
In het afgelopen jaar zijn zo 151 jongeren aan de slag gegaan als elektriciens, drukkers, bakkers, kleermakers, fietsenmakers en mecaniciens en loodgieters. 32 Jongeren begonnen voor zichzelf.
Regelmatig organiseert Bosco bijeenkomsten voor oud-leerlingen zodat ze ook van elkaar kunnen leren. Hun ontwikkelingen worden goed gevolgd en Bosco laat ze pas los als ze echt zelfstandig verder kunnen.
In Calcutta sponseren we de opleiding van een aantal leerling-verpleegsters, zij woonden in de opvang en konden naar hun middelbare school doorstromen naar een verpleegstersopleiding. Dit geeft hun zekerheid voor de toekomst.
Daarnaast hebben we in Calcutta meegeholpen om een noodopvang plek te realiseren. Hier komen kinderen terecht die op straat zwierven en met de hulpverleners mee wilden. In deze opvang krijgen de kinderen een bed, eten, een veilige plek, medische hulp, hulp bij juridische zaken (identiteitspapieren, boetes e.d) en er wordt gekeken waar de kinderen naar toe kunnen. Soms is dat terug naar ouders of andere familie of naar een plek in de leefgroepen van Ashalayam.
Er is nog genoeg te doen en we hopen dat we op jullie steun mogen blijven rekenen!
Lieve groet, ook namens Petra, Patricia en Renate
Marga