Buurtkerk Oude Westen & Eetgroep

Nieuws

Zie de mens
Dit is de titel van het Rotterdamse veertigdagenkalender.
42 voorgangers van verschillende kerken en geloofsgemeenschappen schreven er aan mee. Het is een mooi boekje geworden met voor elke dag in deze veertig dagen een tekst om over na te denken en mooie foto´s.
´Zie de mens´ schrijven de redacteuren, want door deze tijd samen te beleven krijgen we meer zicht op elkaar.
Volgens Johannes 19:5 in de Vulgaat (de Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament) zei de Romeinse prefect Pontius Pilatus dit toen hij Jezus toonde aan het joodse volk. Kort daarvoor had hij Jezus laten geselen en hadden de Romeinse soldaten Jezus met een doornenkroon, spotmantel en koninklijke attributen uitgedost
De verbeelding van de gegeselde Christus met doornenkroon, spotmantel en gesel in de gewonde handen vormt in de Westerse beeldende kunst een geliefd thema, zowel in de schilderkunst als de beeldhouwkunst. Deze werken worden vaak met Ecce homo (latijn voor ‘zie de mens’ aangeduid. Om die reden wordt ecce homo ook gebruikt als aanduiding voor deze categorie kunstwerken.
14 februari begon de vastentijd of veertigdagentijd, 40 dagen richting Pasen. Dan lijkt het of we vooral vooruit kijken, naar de Opstanding.
Maar eigenlijk is het een tijd waarin we vertragen. Anders om ons heen kijken en ons bezinnen op onze relatie met Christus, met elkaar en met de wereld. In het Ecce homo zien we de lijdende Jezus, gemarteld door soldaten. Ook nu zien we dat op veel plekken op deze wereld mensen lijden door geweld hen door anderen aangedaan; we zien misbruik van macht en onderdrukking van het kwetsbare en goede.
Zie de mens.
In de Buurtkerk hebben we het thema van de veertigdagenkalender overgenomen. Hierboven staat een interpretatie van mij over Zie de mens.
In de komende weken zullen er meer interpretaties zijn.
Wie zijn wij als mens en wie was/is Jezus. Hoe gaan wij om met het menszijn van elkaar.
Zien wij de mens?
Op 25 februari vertelt Marga over het project Raja waar zij ooit werkte met straatkinderen in India. Het zien van mensen in nood en van betekenis willen zijn voor hen. Ook dat is ‘Zie de mens’ Ons vastenpotje is dan ook voor dit project bestemd.
De Veertigdagentijd sluiten wij af met een viering op Goede Vrijdag, om 19.30 uur in de Union, met lichtjes en met bloemen. Bloemen die 2 dagen later met Pasen zullen bloeien
Weet je welkom!
En als je ook graag de kalender wil hebben, kom dan even langs bij de Union of BMVier.
Katinka

Tafel der verdrietigen  (Katinka Broos)

Een werkgroepje had de middag enthousiast voorbereid. Er was een spreker, muziek, eten….alle ingrediënten voor een geslaagde, verbindende middag.
Toch kon ik mijzelf er moeilijk toe bewegen om me onder te dompelen in het gezelschap. In de afgelopen tijd was er te veel verdriet om mij heen, ziekte en dood lijkt ons in de greep te krijgen. We dachten dat deze middag kon helpen bij verwerking en herstel. Totdat verschillende telefoontjes binnenkwamen met nog meer verdrietig nieuws…
Ik loop de zaal in en probeer me te herpakken. Halverwege de middag zal ik de plenaire discussie leiden, dus: kop d’r bij! Tafeltjes vullen zich met mensen van de kerk, van het wijkpastoraat, van de buurt en mensen die ik niet ken. Collega’s en vrijwilligers zijn druk bezig met thee en taart. Een aantal Surinaamse dames begroeten elkaar hartelijk. Ze zien mij en zwaaien met de doeken en rokken van hun traditionele kleding die ze straks zullen showen en uitleggen:  ‘U gaat dansen, zuster’, beloven ze me.
Met een beker thee in mijn hand zie ik hen zitten. Zij zit met haar rug naar mij toe, haar schouders gebogen. Door die houding herken ik haar nauwelijks, maar ik kan het me ook nauwelijks voorstellen wat het is om te horen dat je kind zo ziek is. Hij zit naast haar. Hij staart voor zich uit, opa van een pasgeboren en pas-overleden kleinkind. Verschillende mensen lopen naar de lege stoelen aan hun tafel, kijken naar hen en zoeken dan een ander plekje in de zaal. Het lijkt hen niet op te vallen. Ze nippen van de thee, laten de taartjes staan en wisselen soms een enkel woord.
De zaal vult zich, alleen die ene tafel, bijna voor in de zaal,  blijft half leeg, een eilandje in een ruimte vol drukte en geroezemoes.
Hoe lang sta ik hier al? Ik loop naar de tafel.  `Is dit de tafel van de verdrietigen?’ Zij kijkt mij verwonderd aan, gaat rechtop zitten en zegt: ‘Ja, zo is het.’ Ze kijkt de man aan en hij knikt bedachtzaam: ‘Soms is het beter om elkaar dan maar even op te zoeken.’
‘Willen jullie hier nu wel zijn?’ Weer kijken ze elkaar aan. Hij lacht: ‘Ja hoor, graag zelfs. Samen aan de tafel der verdrietigen…’. Hij kijkt om zich heen en roept een vrouw en nodigt haar uit om bij hen aan de tafel te zitten. De vrouw begint ook te lachen: ‘Ik weet er nog wel een paar’. Ze staat op en komt even later met twee, mij onbekende mensen, terug en biedt hen een stoel aan. ‘Zo de middag kan beginnen, de tafel der verdrietigen is er klaar voor.’
De hele middag wijken ze niet van elkaars zijde.

Nieuws van Stichting Raja

De buurtkerk steunt al jarenlang stichting Raja.  Daar zijn wij (het bestuur: Patricia, Petra en Marga) jullie heel dankbaar voor  Hoogste tijd voor een update. Misschien leuk om te weten dat we inmiddels 23 jaar bestaan en gemiddeld de laatste jaren zo’n ruime 50.000 euro per jaar kunnen overmaken naar de twee projecten.in Bangalore (Bosco Bangalore)  en Calcutta (Don Bosco Ashalayam).Ooit hebben we zelf op deze plekken als vrijwilliger gewerkt.
Vanuit Nederland proberen we een steentje bij te dragen aan het goede werk dat onze partnerorganisaties verrichten bij het opvangen en begeleiden van de vele straatkinderen. Hieronder beschrijven we een paar projecten zodat jullie een beeld krijgen wat stichting Raja doet.

SCHAKELKLASSEN ALS BRUG NAAR HET REGULIERE ONDERWIJS OF BEROEPSOPLEIDING
In de stad Bangalore steunen wij schakelklassen. Veel kinderen die op straat leven hebben vaak jaren onderwijs gemist. Deze schakelklassen geven de kinderen de mogelijkheid om zich voor te bereiden op toegang tot het reguliere onderwijs of tot een beroepsopleiding.
In de schakelklassen worden kinderen bijgespijkerd met lezen, schrijven en rekenen. Maar ook is er aandacht voor het vergroten van hun zelfvertrouwen, hun mentale gezondheid, hygiëne en het aanleren van positief gedrag. In totaal hebben afgelopen jaar op vier centra van Bosco Bangalore 156 kinderen deelgenomen aan de schakelklassen. Slechts vijf kinderen konden de lessen niet aan of verlangden te zeer terug naar hun vrijheid van de straat. Een hoopgevend resultaat.

NOODOPVANGCENTRUM IN CALCUTTA
Ashalayam in Calcutta vangt op jaarbasis ongeveer 1800 nieuwe kinderen op. Veel van deze kinderen worden in eerste instantie opgevangen in het noodopvangcentrum. Dit is een eerste veilige plek voor de kinderen, nadat ze om verschillende redenen op straat zijn terechtgekomen. Als een kind hier terechtkomt moeten er allerlei juridische formulieren ingevuld worden. Hier zorgt Ashalayam uiteraard voor, maar veel belangrijker is dat er met het kind counselinggesprekken gevoerd worden, het kind eten en drinken krijgt en een medische controle ondergaat. Eerste inzet is altijd om kinderen terug te brengen naar hun eigen gezin of andere verwanten. In veel gevallen lukt dit. Als dat niet mogelijk is, kijken de medewerkers van Ashalayam wat dan een geschikte oplossing is.

FEESTELIJKE KERST VOOR STRAATKINDEREN IN INDIA
We hebben een mooie traditie om elk jaar de kinderen op beide projecten een feestelijk kerstfeest aan te bieden. Vele honderden straatkinderen uit zowel Bangalore als Calcutta  kwamen afgelopen december naar de opvangcentra voor een kerstprogramma, met o.a. dans- en theatervoorstellingen voor en door de kinderen. Aan het eind van de dag aten ze gezamenlijk een feestelijke maaltijd. Ook kregen alle kinderen een nieuw setje kleren met nieuwe sandalen of slippers. De kinderen hebben genoten!
Wil je meer lezen over stichting Raja kijk op www.stichtingraja.nl en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief.
Wil je meedoen met het vastenproject en geld geven aan Raja :
Gironr: NL39 INGB 0005 1811 55
tnv. Buurtkerk Oude Westen, Rotterdam
project Raja